Hvad sker der mon indeni sådan en skøn lille størrelse, som han ligger der og sover?
Vi ved det ikke, men sommetider smiler han, og nogle gange ser han ud som om, han er lige ved at græde. Et er sikkert! Der er lige sket noget kæmpe stort. Han har vokset sig så stor, at han kan klare at møde livet. Det beskyttede liv i livmoderen er slut. Nu strømmer sanseoplevelser ham i møde fra verden udenfor. Hvem ligner han? – og hvad er han for en lille én? Hvilket liv mon han får? Så mange glæder og bekymringer han kan give sin mor og far.. men lige nu, så sover han…
Babytjek efter fødslen er en gave til baby. Nænsom og effektiv behandling uden at manipulere med babys bløde led og knogler og uden at trigge babys nervesystem, så baby bliver overvældet og ulykkelig.
I klinikken har jeg hver dag æren af at hjælpe babyer, børn og deres forældre med behandling og vejledning. KST og Børnesundhedsvejledning er en rigtig god kombination, hvor vi kommer hele vejen rundt om dit barn. Det er rigtig godt at komme problemer i forkøbet. Hellere tidlig hjælp, så I kan få en god start og en god barsel.
Kranio Sakral Terapi er den mest skånsomme og blide behandlingsform, der er. Tilpasset baby. Alt foregår på babys præmisser og i babys tempo. Her er ro og tid, hvilket er vigtigt i mødet med et lille nyt menneske, der lige har mødt verden for første gang.
At blive født er en ret anstrengende oplevelse for både mor og barn, og spændinger der opstår i babys krop undervejs, kan resultere i en række efterfødselsproblemer så som:
Kolik, hovedpine, kæbespændinger, nakkeproblemer, favoritside, fladt baghoved, spændinger i kroppen som giver bagsidedominans eller sidebøjning, dårlig amning, ondt i maven, ildelugtende luft, refluks, søvnproblemer, gråd og uro. Babys nervesystem reagerer og uroen forsøges ofte at imødekommes med white noise, rokke på pilatesbold, gå op og ned ad gader og stræder med baby i barnevognen eller rundt på gulvet i timevis.
Lad os se, om ikke KST kan hjælpe på at gøre det bedre. Jeg er en del af et dejligt team af jordemødre, ammevejleder og sansemotorisk træner, som jeg trækker på, når det giver mening – ligesom jeg selv er Børnesundhedsvejleder uddannet af et team under ledelse af sundhedsplejerske Anette Straadt. Dit barn og I som børnefamilie brænder jeg for at støtte, behandle og vejlede, når der er brug for hjælp.
KST til nyfødt og baby kan hjælpe på bla:
Amning
Allergi
Baby, der ikke vil tage sutten
Bagsidedominans
Bananfacon/sidebøjning
C-facon
Favoritside at dreje hovedet til
Fladt baghoved
Fordøjelsesproblemer
Forstoppelse
Fødselstraume
Hold i lænden / låsning – løsnes uden tryk
Hold i nakken / låsning – løsnes uden tryk
Immunforsvar og styrkelse af dette
Kiss Kidd
Kolik
Luft i maven
Mavesmerter
Motoriske problemer
MMS
Præmaturitet
Refluks
Sansemotoriske udfordringer i samarbejde med sansemotorisk træner
Silent Refluks
Skævt baghoved
Sonde
Spiseproblemer
Sutteproblemer
Spændinger
Stramt tungebånd, læbebånd og/eller kindbånd
Stress
Søvnproblemer
Traume
Totti Collis
Uro
Omkring 80% af nyfødte har spændinger efter fødslen, som kan drille.
Hos mig er der oftest ikke brug for mere end få behandlinger, og jeg er meget optaget af, at baby ikke skal være et behandlingsprojekt! Det sker så let, at I som mor og far får “fejlfinder-brillerne” på og bliver nervøse og bekymrede for, om jeres lille pode udvikler sig rigtigt – og selvfølgelig gør I det! – men det skal ikke på nogen måde give kroner i min kasse at udnytte jeres bekymring.
Ren Baby-wellness
KST OG BIODYNAMISK KST TIL BABY, DER HAR VÆRET IGENNEM EN HÅRD FØDSEL ELLER FØDSELSTRAUME.
Nedenfor fortæller jeg lidt om de typiske fødselstraumer og skader, som kan opstå under fødslen. Jeg giver dig også et par fingerpraj om, hvad du skal være opmærksom på – og slutteligt, hvad du kan gøre for at hjælpe.
Når babys nervesystem er overvældet både af fødslen, skader, præmaturitet, indlæggelse mm, så virker Biodynamisk KST fantastisk på at berolige babys nervesystem, få vejrtrækning i ro og give ro til krop og søvn. Biodynamisk KST er så skøn at få – også liggende på maven af mor eller far. Dette bruger jeg tit at gøre med de præmature babyer, nyfødte og med babyer, der er meget overvældede. Mors og fars hjertelyd beroliger baby og det er en ekstra bonus for forældre at få denne oplevelse af at være midt i behandlingen. Tit forældre, som har været så bekymrede og påvirkede selv. Det er en dejlig måde at knytte mor/far og barn på.
Tryg og rolig ved lyden af fars hjerte
KEJSERSNIT- kan være nødvendigt, men er ikke risikofrit.
Det sker tit og ofte, at babyer født ved kejsersnit får forstrækninger og spændinger i kroppen. Allerede inden beslutningen om kejsersnit er taget, er der for mange af babyerne og mødrene i klinikken, forudgået et forsøg på vaginal fødsel. Mange af de babyer, jeg behandler, har siddet fast og er stressede af den grund. Under kejsersnittet skal de tilbage for at komme ud. Andre babyer har været forsøgt født i sædestilling og ender i kejsersnit. Mange er tvillingefødte babyer, hvor den ene næsten kan have ligget som i hængekøje under sin søster eller bror og har fået spændinger og vrid allerede i fosterlivet. Samtidig er mor og far påvirket og kan have oplevet fødslen traumatisk.
Jeg har en hel del mødre til behandling efter fødsler, der blev traumatiske og voldsomme. Her er Biodynamisk KST også rigtig godt til at berolige mors krop og sind og hjælpe mor “hjem” til sig selv igen. Ud af chokket. Samtidig med, at jeg sikrer mig, at der er et godt netværk omkring mor og far. Læs mere på siden Fertilitet og Graviditet
Den hurtige forandring fra livet i livmoderen til verden udenfor, kan påvirke baby . Fødselslægen udfører et udefrakommende pludseligt og voldsomt pres på maven, for at få baby ud, og kan komme til at trække eller vride baby lidt voldsomt. Det er absolut ikke med vilje, at dette sker, men det kan ske for selv den dygtigste læge. Samtidig er der er en trykforandring fra selve livmoderen til livet udenfor. Grundet den hurtige fødsel, er der meget kort tid til at tilpasse sig dette. Det kan forårsage et chok hos baby. Et chok der er endnu stærkere hos præmature babyer, fordi deres krop og nervesystem slet ikke er klar til at blive født. Temperaturen på operationsstuen er en anden end indeni maven. Lyset er et andet. Lyde og dufte ligeså. Sommetider skal baby have “starthjælp”.
Chok og chokkets betydning for vejrtrækning og ro.
Det første åndedrag skal være dybt og folde lungerne ud, så kroppen hurtigt tilpasser sig livet udenfor livmoderen, men baby kan være påvirket af den bedøvelse eller smertelindrende medicin, som mor har fået under fødslen, hvilket kan påvirke babys vejrtrækning.
Under en vaginal fødsel får baby masseret alle kroppens organer i gang, hvilket ikke sker ved et kejsersnit. Babybehandlingen løsner nænsomt, så babys vejrtrækning bedres. Ofte er babyer med fødselschok i kamp-flugt, som kan give uro i kroppen. Smerter, spændinger, ubehag kan påvirke baby, så baby bliver meget urolig, når han/hun ikke er hos sin mor. Igennem Biodynamisk KST liggende på mors eller fars bryst, har behandlingen til hensigt at hjælpe babys nervesystem til at falde til ro. Jeg plejer at sige, at mor og barn eller far og barn kan hele igennem hinanden. At vende tilbage til mors hjertelyd hud mod hud er fantastisk vigtigt – også hjemme.
FØDSELSSKADER PGA KOP
Det sker, at babyer får større eller mindre skader under fødslen. Det er normalt i fødselsforløbet, at babys kranieknogler komprimeres og dekomprimeres, men i nogle tilfælde sker det, at der sker skader på knoglerne – især hvis barnet trækkes for voldsomt ud. Det kan føre til motoriske problemer, vejrtrækningsproblemer, fordøjelsesproblemer, spændinger omkring led i babys krop mv..
Vagus Nerven er den længste nerve i kroppen som udgår fra hjernen. Den går fra hjernen ned igennem kroppen og har indflydelse på kroppens organer – herunder også fordøjelsen. Spændinger og vrid fra fødslen kan irritere og klemme nerven forskellige steder på dens forløb. Vagus nerven er også kroppens “kamp-flugt-nerve”. Viden om dette og behandling af dette, ligger i KST-uddannelsen, når man er certificeret og eksamineret KST-baby og børnebehandler.
En konsekvens ved brug af sugekop under fødslen er, at baby bliver trukket ud i en unaturlig vridende bevægelse, hvilket giver nakkeproblemer – selv om jordemoderen passer nok så meget på. Spændingerne i nakken påvirker hjernenerverne, som igen påvirker bl.a. organer og nervesystem. Hovedpine, kolik, søvnproblemer og stress er lige ledes en normal følgereaktion på at blive taget med sugekop grundet et skævt sug eller tryk på kranieknoglerne. Når baby er taget ud på denne måde, kan de tit holde hovedet selv, men det er IKKE styrke! Det er overspænding i muskulaturen. Det er så vigtigt med hurtig, nænsom hjælp. Ofte er der en blodansamling og kranieknogler, der ikke er helt på plads. Baby er typisk meget sensitiv for berøring på hovedet og har ofte hovedpine. Når jeg har en baby med blodansamling, udfører jeg ikke teknikker på kraniet, før blodansamlingen har lagt sig, men babybehandling er virkelig godt alligevel til at berolige og forløse spændingerne i kroppen.
Baby født med armene i klemme eller i “supermand-stilling, har ofte ondt omkring skuldre, kraveben og nakke. Sommetider har kravebenet været brækket. Også her arbejder jeg nænsomt og forsigtigt. Det er SÅ vigtigt, at du går hos en behandler, der er uddannet i baby-børnebehandling. Vælger du en RAB-registreret behandler, sikrer du dig samtidig, at vedkommende – som jeg – er uddannet og eksamineret i anatomi, fysiologi, patologi, farmakologi på niveau med en sygeplejerske. Genoptræning af arme osv. ligger ikke indenfor mit felt og derfor sikrer jeg mig altid, at forældre til børn med skader på nerver eller brud, er i parallelforløb hos fysioterapeut eller anden behandler, som er sat i gang af lægen. Det supplerer hinanden godt.
Baby skal kunne bruge kroppen som den er designet til. Så er verden åben og magisk!
KOLIK, LUFT I MAVEN, REFLUX OG FORSTOPPELSE
Hvis din baby er utrøstelig, irriteret, virker spændt i maveområdet, har luft i maven, har problemer med fordøjelsen, er der en sandsynlighed for, at din baby har fordøjelsesproblemer.
Under fødslen kan det ske, at den 10. kranienerve som har forbindelse til mave og diaphragma/mellemgulvsmusklen, er blevet irriteret. Dette kan ske ved et vrid eller pres på nakken (baghovedet og den øverste del af nakken). Følgerne er, at bl.a. fordøjelsen påvirkes negativt.
Behandlingen har fokus på at løsne spændingen i nakken, mavemuskler, vejrtrækningsmuskulatur, så nerven igen kan fungere optimalt. Har baby spændinger omkring kæbe/nakke/skuldre/mave kan du typisk opleve, at baby har suttevanskeligheder, ondt i maven, refluks/gylpeproblemer og er urolig! Spændingerne kan stammer fra lejring i din mave, fra fødslen eller fra et stramt tungebånd/læbebånd, som gør, at baby bruger en uhensigtsmæssig sutteteknik.
Samtidig med KST til baby får du Børnesundhedsvejledning, da symptomerne kan være reaktion på dårlig fordøjelse grundet forkerte bakteriestammer i tarmsystemet og/eller fødevarereaktion. Det kan også være forkert type modermælkserstatning, der ikke passer til din baby. Som Børnesundhedsvejleder er jeg ernæringsuddannet – også i, hvilke MMS – typer, der passer bedst individuelt til hvilke babyer/børn og på samme måde ifht probiotika / mælkesyrebakterier. Det er nemlig ikke lige meget og du kan spilde penge på produkter, som ikke er super gode for netop din baby.
AMMEPROBLEMER / SUTTEVANSKELIGHEDER
Hvis din baby har svært ved at sutte, når du ammer eller giver flaske, kan dette skyldes spændinger. Kompression af babys kranie, nakke, skuldre på vej igennem fødselskanalen, kan have påvirket nerverne til tunge og mund.
Favoritside er et andet ord for skævt/ fladt kranie.
Ved nænsomt at løsne disse spændinger, vil din baby kunne ammes ved begge sider. At få løsnet spændingerne i nakken er desuden meget vigtigt i forhold til at give baby fri bevægelighed i hoved/nakke/skuldre – og i kroppen som helhed.
STRAMT TUNGEBÅND
Jeg har skrevet en særlig side til dig omkring stramt tungebånd, læbebånd og kindbånd. Det har jeg, fordi jeg har rigtig mange babyer, børn OG voksne i behandlingsforløb her pga. stramt tungebånd, læbebånd og kindbånd. Jeg er uddannet i behandling af spændingerne der opstår grundet stramt tungebånd / læbebånd og kindbånd. Lige som jeg er uddannet i at løsne spændinger før og efter klip og give dig teknikker til hjemmebehandling til at hjælpe baby til bedre sutteteknik. Husk klip af tungebånd er ikke et quickfix, men du kan ofte mærke bedring indenfor kort tid! Det kan bare ikke stå alene, uden at det følges op med behandling af spændinger og stimulering/træning i bedre sutteteknik. Vil klip få baby til at sutte som en baby uden stramt tungebånd? Med hjælp og selvhjælp – herunder Aftercare, for jer der vælger det – kommer du langt! Jeg ser rigtig mange babyer her i klinikken med suttevanskeligheder, refluks, overspænding i krop, nakke, kæbe, mave, ben, fødder som følge af stramt tungebånd. Jeg henviser altid til diagnosticering hos jordemoder/ammevejleder eller andre, der er specialiserede i vurdering og klip.
MOTORISKE VANSKELIGHEDER OG URO
Baby skal følge de motoriske milepæle og helst i den rigtige rækkefølge. Jeg plejer at sige, at baby skal kunne bruge kroppen, som den er designet til, når baby er klar.
Baby skal IKKE have en stærk nakke og holde hovedet selv fra fødslen. Det sker så tit, at jeg har især små drenge i behandling, som er stive fra top til tå og så urolige. “Sikke en stærk lille dreng, han er! Hvor er han dygtig!” hører mor og far. Efter snart 10 år som behandler, kan jeg ikke lade være at tænke lidt, at vi stadig har nogle evner og karaktertræk, vi tillægger kønnene. Det er ikke så tit, jeg hører, at en mor med en overspændt lille pige, fortæller, at verden tiljublede og sagde: “Næææh, sikke en stærk lille pige, du har!” Baby skal have fri bevægelighed omkring kroppens led. Baby skal øve sig i at ligge på maven – men også kunne ligge rygliggende og på siderne. Er der ikke fri bevægelighed, så er det en rigtig god idé, at du får din baby til babytjek og behandling. Samtidig kan der være rigtig god gavn af inspiration til motoriske og sansestimulerende øvelser eller deltage på hold hos min dygtige kollega, fysioterapeut og sansemotoriske træner. Det er også muligt at finde gode brugbare forløb på nettet -eks. Mødrehjælpen, Babyfyssen mfl. Jeg ved godt, økonomien kan være presset. Det vigtigste for mig er, at I og baby får hjælp og inspiration/træning.
SØVNVANSKELIGHEDER
Det sker ofte under svære fødsler, at baby stresses. Nervesystemet – vores ”Kamp-Flugt-respons”, bliver overvældet, hvilket gør det meget svært for baby at sove. Fuldstændigt, som det ville være tilfældet hos en voksen.
Behandlingen vil have fokus på at finde årsagerne til, at baby er blevet stresset ved at følge spor af spænding igennem babys krop – ligesom nervesystemet vil blive bragt i ro og balance. Samtidig vil alle nævnte problematikker, din baby kunne have, typisk påvirke babys søvn!
Som Børnesundhedsvejleder er jeg særlig uddannet i baby og børns naturlige søvn, søvnmønstre og hvad der hjælper til bedre søvn. Læs mere på siden om Børnesundhedsvejledning.
SKÆVT KRANIE / FLADT BAGHOVED /FAVORITSIDE
Kranieknoglerne er designede til at kunne klare trykket ned igennem fødselskanalen, for derefter at indtage deres normale form, placering og bevægelse. Det kan i nogle tilfælde ske som følge af fødslen, at DURA, som er en stærk membran, der bl.a. har til opgave at beskytte hjernen under fødslen, får en varig spænding – som normalt ville have sluppet ved fødslen. Denne spænding i DURA kan medføre adfærdsproblemer og indlæringsvanskeligheder senere i livet. Samtidig påvirker spændingen nervers kontrol af øjnene, bihuler, sutterefleks, synkning og fordøjelse. Slutteligt har spænding i DURA også indflydelse på kroppens funktion og motoriske udvikling.
Behandlingen har fokus på at løsne spændingen i DURA og i kraniet i øvrigt, så DURA genfinder sin normale spænding. Det foregår meget nænsomt.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer sover på ryggen med hovedet skiftevis til højre og venstre for at undgå skæve eller flade baghoveder. Desuden anbefales det, at baby ligger meget på maven i de vågne timer. Det er der en rigtig god grund til!
Det centrale nervesystem påvirkes negativt af et fladt eller skævt kranie. Blodcirkulation og næringstilførsel til hjernen fungerer kun optimalt, hvis der er fri bevægelighed i nakken og at kranieknoglerne er i indbyrdes balance.
Et nervesystem under pres fungerer ikke som det skal. Det påvirker dit barn negativt i forhold til indlærings- og koncentrationsvanskeligheder, søvnproblemer og problemer i forhold til social samspil med andre. Desværre er der mange børn, der ligger meget på ryggen eller sidder meget i ”bærbare” autostole og/eller skråstole.
Din babys kranie er så blødt, at det flade eller skæve kranie hurtigt udvikles. Allerede indenfor de første uger af babys liv! Det er ikke din skyld. Du kan ikke bare vende babys hoved! Spændingerne vil trække babys hoved tilbage til favoritsiden. 1-2 behandlinger hos mig, er oftest nok. Der er ingen grund til manipulation med babys nakke. Det kan sagtens løsnes nænsomt uden “knæk”.
Jeg hører i klinikken fra flere af mødrene, at de får at vide af sundhedsplejerskerne, at babys kranie skal rettes af kosmetiske hensyn. Det er bestemt IKKE derfor, jeg som behandler gerne vil på banen!!! Kraniet ændrer sig undervejs i behandlingen som følge af denne, men det er konsekvenserne af et fladt eller skævt kranie, der interesserer mig.
Jo ældre barnet er – dvs. jo tættere på 1 år barnet kommer – jo sværere bliver det at rette op på selve kraniet, hvis vi kun går efter kosmetiske forandringer. Igen – det er ikke min primære interesse at skabe perfekte børn med perfekte runde kranier. Det er at frigøre børnene for de spændinger og det fysiske stress og ubehag, der er forbundet med skævheden, og når baby frit kan bevæge hovedet, formes hovedet derefter og bliver mindre fladt eller skævt. Fra baby er 0 – 2 år vokser babys kranie rigtig meget som følge af hjernens udvikling og vækst. Ja, det hele vokser jo, men ifht babys kranie og skævhed/fladhed, så er det først omkring 1 1/2 års alderen, at det ses, hvor meget eller lidt det ses rent kosmetisk. Men mit fokus er bevægelighed og frihed fra smerter og restriktioner. Det er da også træls for baby at give op på at se efter legetøjet eller hvad der sker til den ene side, fordi musklerne spænder imod og vanskeliggør hoveddrejning. Menneskekroppen er genial og kompenserer. Nysgerrigheden vil med tiden vinde over spændinger, så når baby ikke kan dreje hovedet og lægge kinden i underlaget uden at løfte modsatte skulder – ja, så triller baby da bare om på siden! Det er virkelig bare bedre, at baby kan bruge kroppen, som den er designet til at blive brugt! Så mit råd vil selvfølgelig være at handle i tide.
Et barn på 3 år eller ældre endnu med fladt baghoved, kan fortsat gå rundt med spændinger og fysisk stress i kroppen! Spændingerne påvirker vagus nerven. Deraf uroen!
TILBAGEVENDENDE ØREPROBLEMER, BIHULE – OG SLIM I LUFTVEJENE
Bevægelighed i rygsøjlens øverste del og i nakken er vigtig for normal funktion af de nerver, som er ansvarlige for bihuler, ører og lunger og sekretion fra disse. Tilbagevendende øreproblemer og bihulebetændelse kan desuden skyldes, at der ikke er bevægelighed og balance imellem kranieknoglerne.
Behandlingen har fokus på at løsne spændinger i det kranio-sakrale system og hjælpe kranieknoglerne i balance.
I gør det godt, mor og far!
Vi vil alle vores børn det aller bedste! Det er svært, når man oven i købet hører mange forskellige svar på det samme spørgsmål eller en bekymring. Mit råd er: Lyt til dig selv og tro på at du kender dit barn bedst. Børn kommer ikke med en færdig manual. Ethvert barn er unikt og møder verden på sin egen måde. Ethvert barn fortjener at blive mødt og set sådan.
Kontakt mig og få en snak omkring dit barn og hvordan kranio sakral terapien kan hjælpe dit barn. Vent ikke, hvis du kan se eller mærke, at dit barn har et fladt eller skævt kranie eller har andre problematikker, som kan hjælpes ved få behandlinger.
NÆR KONTAKT OG FØLGESKAB IMELLEM BEHANDLINGER ER EN SELVFØLGE HOS MIG.
Når jeg har babyer i forløb, kan I som forældre altid skrive til mig og spørge til råds imellem behandlingerne – også efter at I er afsluttet. Det er kun, hvis jeg skønner det nødvendigt med behandling, at jeg giver baby en ny behandlingstid, men mange gange kan jeg repetere råd og vejledning, jeg har givet jer i behandlingsforløbet, som vil hjælpe nu og her og dermed spare jer for tid og penge. Jeg er meget respektfuld omkring jer og mit arbejde.
DU OG DIN BABY KAN HAVE BRUG FOR BØRNESUNDHEDSVEJLEDNING. DU BEHØVER IKKE LEDE LÆNGERE. HOS MIG FÅR DU BÅDE KST OG BØRNESUNDHEDSVEJLEDNING.