Bindevævet er kroppens meget sensitive væv og en mulig forklaring på langvarige, kroniske smerter.
Bindevævsmassage
Bindevæv – hvad er det?
Bindevævet – også kaldet fascier – udgør mere end 50 % af kroppens vægt. Bindevævet omgiver muskler, knogler, nerver, organer og blodårer og det har stor betydning for din krop, at bindevævet er elastisk og smidigt. Hidtil har man ikke tillagt bindevævet den store betydning, men i dag ved man, at det er fyldt med nerveender og derfor kan sættes i nær forbindelse med eksempelvis kroniske smerter.
Bindevævsmassage retter kroppen op, forbedrer vejrtrækning og påvirker hele nervesystemet og organsystemet.
Stanley Rosenberg har udviklet en særlig bindevævsmassage, som arbejder i dybden med kroppen igennem massage på triggerpunkter, akupunkturpunkter, akupunkturstriber og meridianer. En behagelig, specifik massage som desuden er unik derved, at der på samme tid arbejdes med nervesystemet, musklerne og bindevævet. En massageform som er ideel til såvel baby og børn som til voksne og ældre mennesker.
Bindevævsmassagen har til hensigt bl.a. at rette kroppen op, øge kroppens bevægelighed og forbedre vejrtrækning. Der ud over er bindevævsmassagen særlig effektiv ved arvævsbehandling, muskelspændinger, skævheder i muskelskelet systemet samt bl.a. ved spædbarnskolik og kroniske smerter.
Kropsholdning, bevægelighed og vejrtrækning hænger sammen og påvirker nervesystemet og organsystemet. Effekten af massagen på nervesystemet er, at der skabes en vigtig respons i det autonome nervesystem. Det autonome nervesystem er ansvarligt for reguleringen af forandringer i at være spændt og afslappet. Dette gælder både spændinger i muskelsystemet og i de indre organers funktion. Bindevævsmassagen er derfor vigtig i behandlingen af stress (kamp/flugt mekanismen)
Nænsom og effektiv behandling af arvæv
Bindevævsmassage i forhold til arvæv er i en kombination med Biodynamic Kranio Sakral Terapi en effektiv massageform. Det foregår med lette tryk, hvilket er rigeligt til at give en effekt. Små bevægelser giver en øget blodcirkulation i de øverste hudlag, hvilket gør arvævet mere smidigt og huden pænere.
Ved operations ar opstår der oftest sammenklistring af vævet. Der arbejdes derfor i dybden – og ikke bare i de øverste hudlag. Et eksempel er kejsersnit som ikke bare er et udvendigt ar, men også et indvendigt – ja faktisk flere indvendige ar i de forskellige lag.
Når lagene sammenklistres og mister deres mulighed for at bevæge sig i forhold til hinanden, opstår både lokale smerter og medsmerter/smerter andre steder i kroppen.
Fantastisk behandlingsform til spædbørn og børn.
De fleste af de børn, der kommer til behandling i klinikken, har spændinger i musklerne i det meste af kroppen. Rygmusklerne kan føles helt hårde og skuldrene er trukket op. Også ben og fødder er spændte.
Bindevævsmassagen er behagelig, løsner spændinger så kroppen rettes op og smerter lindres. Et spændt bindevæv, spændte muskler og stramme led nedsætter cerebrospinalvæskens og blodets cirkulation. Bindevævsmassage virker afslappende og giver ro.
Et spændt bindevæv kan stamme fra en hård fødsel, fødselsskader, kejsersnit, at barnet er taget med tang eller sugekop/vakuum, ved fysiske traumer, kropsspændinger bl.a. som følge af forkert holdning, skævt baghoved med klemte nerver til følge mv.
Bindevævsmassage kombineres altid med Kranio Sakral Terapi eller/og Biodynamic Kranio Sakral Terapi afhængig af det enkelte barn.
Læs også om fødselstraumer, præmature børn, skævt baghoved, spædbarnskolik og det sociale nervesystem under “Babyuniverset” og “Børneuniverset”
Kroniske smerter
I bindevævet findes der ekstra mange celler af den særlige type, der registrerer smerte og sender besked til hjernen om, at det gør ondt. De såkaldte ”smertereseptorer”. Paradoksalt nok, er der slet ikke tegnet bindevæv i mange anatomibøger. Det er undladt, så man kan se det, det virkelig drejer sig om – nemlig muskler og knogler. Lægerne har i mange år haft svært ved at forklare rygsmerter, medmindre de kunne se en diskusprolaps eller en misdannelse af rygsøjlen på et scanningsbillede. Dette gælder for ca. 20 % af alle med rygsmerter. De resterende 80 % har ikke en synlig forklaring på smerterne. Nogle af de klienter, der kommer i klinikken, hører netop til de sidste 80 %. Desværre har flere af dem følt sig som hypokondere efter besøg hos læge eller fysioterapeut, fordi der ikke kunne gives en forklaring. Så må det jo være ”noget psykisk”.
Et forskerpar fra Italien, der har lavet biopsier af mennesker med rygsmerter, har fundet ud af, at der er tydeligt forskel på deres bindevæv i forhold til raske personer. Bindevævet er tykt og ubevægeligt i lænden hos de smerteramte med muskelfibre, der ligger i alle retninger, hvor sundt bindevæv typisk er arrangeret i samme retning
En behandlingsplan for kroniske smerteklienter vil altid trække på det bedste fra mine tre behandlingsformer. Derved opnås en dybdegående effekt ud fra en plan, der er tilrettelagt specielt til den enkelte.