Kender du disse symptomer, som kan stamme fra kæbespændinger?
Hovedpiner
- Pande
- Tinding evt. pludselig jagende smerte
- Migræne
- Ansigtssmerter
- Øm hovedbund
Munden og tænder
- Ubehag
- Begrænset åbning, stramt tungebånd hos voksen
- Følelse af, at tænderne ikke passer sammen
- Smerter i ganen/Tyngdefølelse
- Ømme tænder
- Skæren tænder
Smerte relateret til øjnene
- Smerte bag øjnene
- Lysfølsomme øjne
- Smerte imellem øjnene
Smerte relateret til øjnene
- Smerte bag øjnene
- Lysfølsomme øjne
- Smerte imellem øjnene
Øre problemer
- Summen, ringen, tinnitus der ikke er høreskade
- Øresmerter uden infektion eller væske
- ”Kløende” ører
- Svimmelhed og balance
Kæbe problemer
- Klikkende kæbe
- Ømme kæbemuskler
- Trætte muskler
- Nakke-, skuldre- og rygsmerter
- Smerter i armene
Kender du til at have sensitive tænder, ”klikkende” kæbe, ansigtssmerter eller spændingshovedpine? Disse er bare et par symptomer på, at du kan gå med et problem relateret til dit kæbeled.
Hvad er TMJ?
Temporal-Mandibular Joint – også kalde kæbeleddet kan du meget tydeligt mærke, hvis du sætter en finger foran øret på hver side af hovedet. Lige foran det sted, du normalt ville trykke, hvis du skulle holde dig for ørerne. Du mærker det tydeligt, hvis du langsomt åbner og lukker munden. Kæbeleddet er designet til at kunne fungere på en særlig måde i samarbejde med flere forskellige muskler. Smerte, der stammer fra disse muskler er en typisk årsag til klager fra klienter med kæbeledsproblemer (TMJD).
Symptomer på kæbespændinger
Ofte, når man har et problem med kæbeleddet, er der også andre problematikker – eksempelvis ringen for ørerne/tinnitus, jævnlige tilfælde af hovedpine – evt. migræne, klikkende kæbe, svimmelhed, smerter i ansigtet, nakkesmerter, nervøsitet, stress, skæren tænder, sensitive tænder mm.
Årsager, jeg behandler i klinikken
- Har du et skævt stillet bækken og/eller Skoliose er dette en sandsynlig årsag til kæbeproblemer, fordi konsekvensen af det forplanter sig op igennem rygsøjlen til hovedet som via ligevægtsorganet altid vil tilstræbe at være i balance. Dette giver en kompensation i kæbeleddet, som fører til ovennævnte symptomer. Der kan altså være tale om en dysfunktion i kæbeleddets struktur og området omkring, eller der kan være tale om en dysfunktion andet steds i kroppen.
- Fysiske traumer såsom hjernerystelse og piskesmæld har konsekvenser for bevægelsen i kraniets knogler og balancen imellem disse. Samtidig medfører det chok i muskulaturen i kæbe, hals, nakke, skuldre og ryg. Det er derfor helt naturligt at arbejde med kæbespændinger som et led i behandlingen af hjernerystelse og piskesmæld. Ligeså efter lange tandbehandlinger og tandudtrækninger, brud på kæbe og næse mv.
- Tinnitus (ringen, brummen, summen for ørerne) kan vedvarende eller periodevis være til stede i forbindelse med kæbeledsspændinger. Tinnitus har samtidig forbindelse til Temporalknoglen, som huser hørercentret. Kranienerverne, Fascialis og Trigeminus, har forbindelse til hhv. høreknoglerne, trommehinden og det eustakiske rør. Hvis én af disse nerver er irriteret eller afklemt af muskelspændinger i kæberegionen, kan dette forårsage Tinnitus. Ved behandlingen løsnes spændinger i kæberegionen, omkring Temporalknoglen, i halsmusklerne og i nakkemusklerne. Tinnitus forsvinder sjældent fuldstændigt, men lydene kan dæmpes, så de forstyrrer mindre.
Stress og manglende søvn forstærker oftest Tinnitus. Af samme grund indgår behandling af stressrelaterede symptomer i forbindelse med din Tinnitus. - ”Jeg bider tænderne sammen og klarer det!” eller ”Jeg bider det i mig!” Begge udsagn forklarer en sindstilstand. Årsagen til at du får kæbespændinger, som evt. ledsages af hovedpine mv., kan ofte sammenkædes med din psykiske balance. Stress, angst, depression, vrede, sorg, smerte – disse sindstilstande har indflydelse på kroppen, hvilket vi må tage med, når vi arbejder sammen om at finde årsagerne til dine kæbespændinger. Gør vi det ikke, så virker behandlingen ikke.
Klienter kommer ofte grundet ét symptom eller flere af dem. Det er lidt af et detektivarbejde at føre det frem til hovedårsagen, men dette er Biodynamic Kranio Sakral Terapi ideel til.
Jeg giver dig de bedste teknikker til selv-behandling.
Du skal være forberedt på, at Biomekanisk Kranio Sakral Terapi og bindevævsteknikker til behandling i munden indgår i behandlingen for kæbespændinger. Dette er ikke anderledes end at få behandling ved tandlægen. Føles det grænseoverskridende behandler jeg udvendigt, men instruerer dig i, hvordan du selv udfører teknikkerne indvendigt til brug derhjemme. Jeg lærer dig, hvordan du selv kan massere kæbemuskulaturen og afspænde forskellige områder i over- og underkæbe samt gane. Ligeledes viser jeg dig, hvordan du afspænder muskulaturen på halsen og i nakken.
Det er effektivt at få det gjort hos en uddannet behandler – men det har endnu større effekt, når du samtidig lærer at udføre nogle af teknikkerne til afspænding selv til brug imellem behandlingerne på klinikken – men også i livet fremover.
Samarbejde med din tandlæge
Det er min erfaring, at sammensætningen af de forskellige behandlingsformer, jeg kan tilbyde dig, kan få en god effekt på dine symptomer – også når det gives parallelt med den behandling, du vil få hos din tandlæge. Min behandling vil da støtte den behandling, din tandlæge anbefaler.