“Jeg kan absolut anbefale Kranio Sakral Terapi. Det er efter min mening et must, hvis man har fået en hjernerystelse!”
Sådan siger journalist og tilrettelægger, Marlene Eyde, efter sit behandlingsforløb på klinikken KST-Cordialis hos Marie Louise Bitsch i Holstebro.
“Det skete netop for mig i foråret 2016. Her pådrog jeg mig en hjernerystelse, et piskesmæld og to diskusprolapser i nakken. Jeg led efterfølgende af voldsom hovedpine, kvalme, nakkestivhed og blev sygemeldt fra mit arbejde. Jeg kom hurtigt af sted til fysioterapeut, det havde dog ikke den store effekt.
Men efter bare tre behandling hos Marie Louise på hendes klinik, KST-Cordialis, havde jeg det allerede meget bedre. En slem hovedpine var minimeret efter endt behandling og for hver gang holdt den gode effekt sig lidt længere og udviklingen gik den rigtige vej. I alt seks behandlinger blev det til – og nu fire måneder senere – er jeg ved at være tilbage igen til den jeg var, før jeg kom til skade.
Jeg kan stadig ikke sidde i mange timer foran en computer uden at få hovedpine, men nu må tiden gøre det sidste stykke arbejde, ligesom jeg skal huske at lave de teknikker og øvelser, Marie Louise har vist mig, når jeg har brug for det.
Marie Louises evner som dygtig Kranio Sakral Terapeut begrænser sig imidlertid ikke kun til at yde gode behandlinger. Hun engagerer sig også i sine patienter og giver gennem samtale støtte og gode råd gennem sygdomsforløbet. Det var for eksempel Marie Louise, der rådede mig til at få en scanning af nakken. Havde jeg ikke fået det, var mine akut opståede diskusprolapser aldrig blevet opdaget, og så var de ikke blevet korrekt behandlet. Neurologen, der udredte mig, frarådede manipulerende behandlingsformer og behandlingsformer, der fremkalder smerter i nakken. Med Kranio Sakral Terapi løber man ingen risiko i forhold til forkert behandling, er min erfaring. I værste fald hjælper det blot ikke efter hensigten. Men det gjorde det så absolut for mig.”
Behandlerens hjørne
Hjernen ligger beskyttet i kraniet omgivet af væske – cerebrospinal væske. Et hurtigt ryk eller en opbremsning, et slag mod hovedet, nakken eller overkroppen kan medføre, at hjernen glider frem og tilbage imod indersiden af det hårde kranium. Derved kan symptomer på hjernerystelse opstå – mange gange med symptomer på piskesmæld oveni.
De fysiske symptomer er oftest dem, der er til at føle på og til at forklare for omgivelserne. Hovedpine, kvalme – måske opkastning, balanceproblemer, problemer med at klare lyde og lys, synsproblemer, svimmelhed, symptomer fra arme, nakken eller/og ryggen mv. Men der kan også opstå:
Kognitive problemer såsom at man føler sig langsomt tænkende og at det kan være svært at finde ordene i en samtale. Der kan være koncentrationsproblemer, problemer med at huske, at man gentager sig selv – eller skal have andres spørgsmål gentaget. At det bliver svært at følge med i skolen eller at klare sit arbejde som hidtil mv.
Følelsesmæssige ændringer som kan vise sig som irritabilitet, tristhed og modløshed, nervøsitet, vrede, lettere til tårer end før. For skolebørnene kan det opleves svært at komme i skole, hvis ikke lærere og kammerater er indstillet på at hjælpe og forstå, at det tager tid at komme sig over en hjernerystelse. En ung pige i behandling for hjernerystelse fortalte eksempelvis, at hun var bange for at få en bold i hovedet, når kammeraterne spillede bold. Som følge af dette spændte hun op i nakke og skuldre og hovedpinen var uundgåelig. Frygten for at slå hovedet igen kan være tilstede og er også reel, da det bestemt ikke er heldigt at få to på hinanden følgende hjernerystelser.
Søvn er nødvendig for at give hjerne ro – særligt i den første tid. En hjernerystelse kan forstyrre ens normale søvnmønster, og afhængig af hvad der har forårsaget hjernerystelsen, kan man have svært ved at falde i søvn. Er man blevet overfaldet eller har været ude for en anden form for traumatisk hændelse, kan man have mange tanker omkring episoden samtidig med, at det kan være svært at huske den. Forskrækkelse og forvirring påvirker smerteopfattelsen.
I den første tid efter hjernerystelsen er indtruffet kan det være svært at acceptere, at hjernen har brug for ro og restitution og at det tager tid at komme sig. Hvad med arbejdspladsen, skolen, børnehaven, studierne? Skal man sygemeldes? Hvornår kan man starte igen osv. Det giver stressende tanker og stress er ikke godt for en hjerne, der er hævet.
Som neurologen forklarede min klient, Marlene Eyde, så er det vigtigt, at behandlingen er ikke-manipulerende og ikke giver smerter.
Biodynamisk Kranio Sakral Terapi er en helt særlig form for Kranio Sakral Terapi, som jeg altid anvender ved behandling af chok og traumer – såsom ved hjernerystelse. Specielt hos de klienter, jeg får i behandling indenfor de første par dage efter, skaden er sket. Det er samtidig også de klienter, som kommer sig hurtigst i følge min erfaring.