Lever du livet – eller har du travlt med at overleve?
“Jeg er stresset” er blevet meget populært at sige, når vi egentlig bare har travlt. Når stress imidlertid gør dig syg, skyldes det en hyperaktivitet i dit nervesystem. Dette er et stort problem i hverdagen for mange – det gælder både for voksne og børn. Alligevel er det for rigtig mange af de børn, unge og voksne, der kommer i klinikken, forbundet med skyldfølelse, skamfuldhed og negative tanker om sig selv.
Jeg har selv været syg af stress. Det gør mig ikke til ekspert på netop din situation, men jeg har en hel del erfaring og viden – samtidig med, at jeg er særligt uddannet indenfor Kropsterapien i behandling af mennesker, som er ramt af stress og angst og følgerne af dette. Jeg brænder for at hjælpe dig til ikke bare at overleve.
Stressrelaterede symptomer, som jeg kan hjælpe med er:
- Migræne og spændingshovedpine
- Kæbespændinger
- Ryg- og nakkesmerter
- Svimmelhed
- Barnløshed
- Opfarenhed og/eller let til tårer
- For højt blodtryk/hjertebanken
- Hormonelle ubalancer
- Tinnitus
- Koncentrationsbesvær
- Indlæringsvanskeligheder
- Søvnproblemer
- Mavesmerter
- Forværring af allergier
- Vejrtrækningsproblemer
- Bekymring og uro
- Fordøjelsesproblemer
- Angst og/eller depression
Alvorlig stress rammer desværre ikke kun voksne, så listen af symptomer gælder også for vores børn. Vidste du, at forskere har udtalt, at stressede voksne smitter børn med stress?
Det er primært barnets nærmeste relation, der overfører symptomer på stress. Den, barnet er tættest knyttet til. Men det er også pædagoger og lærere, der rammes, hvor børnene oplever betydningsfulde voksne have det skidt. Det er ikke pædagogernes eller lærernes skyld! De gør det bedste, de kan under de forudsætninger, de har at være i. Stress er blevet lidt et samfundsproblem og sammenlagt med øgede krav til vores børn med stort fokus på præstation, så kan det være uheldig kombination. Undersøgelser viser, at 25% af børn og 33% af voksne lider af alvorlig stress, der gør dem syge.
Hvorfor bliver vi stressede?
Kamp – flugt responsen
En brølende løve – du skræmmer også dig selv, når du reagerer som en!
Hvordan mon dine børn, din mand eller kone, din ven, kollega eller gamle mor reagerer? Det er ude af kontrol. Husk at sige undskyld. Sætte ord på din opfarenhed eller tårer. Dit manglende overskud og tag ansvar for dig selv. Lad ikke børnene føle, de skal holde dig oppe. Giv dem forståelse i “børnehøjde” for, hvad der sker – og aller vigtigst – Husk at give dit barn tryghed i, at du nok skal blive frisk igen!
Når du udsættes for et traume eller for stress-situationer, vil dit nervesystem reagere med kamp/flugt mekanismen, som blev du udsat for en fysisk trussel eller fare. Der udskilles store mængder adrenalin og kortisol, som er stresshormoner. Det forbereder din krop til at tage kampen op og klare den udfordring, du står med. Hjertet slår hurtigt, din vejrtrækning bliver hurtigere, du sveder måske, du bliver mere fokuseret på udfordringen. Reaktionen skærper dine sanser og sætter dig i stand til at handle hurtigt.
Når dette overlevelsesinstinkt tager over, gør det det meget svært for den, som er stresset, at se verden som den ER. Man fejlbedømmer og over-reagerer i situationer, som pludselig fremstår som farlige forhindringer – selv om de for andre er ganske hverdagsagtige.
Evnen til overblik, selvkontrol, koncentration og korttidshukommelse svækkes. Søvnproblemer, hormonelle ubalancer og fordøjelsesbesvær bliver almindelige. Kroppen reagerer med muskelspændinger, hovedpine, ondt i maven mv.. Man bliver hypersensitiv.
Din krop reagerer – men lytter du? – Dette er nøglen til at komme ud af din stress.
Hvis følelserne og smerterne omkring et traume ikke behandles, eller hvis du udsættes for stress-situationer igennem længere tid, uden at de forsvinder eller bliver håndteret, vil din krop fortsat producere store mængder adrenalin og kortisol og holde kroppen i konstant alarmberedskab. Når kroppen på den måde ikke kan få lov til at slappe af, bliver det skadeligt. Din krop kan ikke holde til det. Længerevarende eller gentagne stressperioder kan med tiden være årsag til angst, depressioner og hjerte-kar-sygdomme.
Hvis du lytter til din krop, vil du mærke, at den reagerer på alle chok, traumer og stress-situationer ved at trække sig sammen og spænde op. Når kroppen trækker sig sammen, forbliver den ofte ”låst” i dette uhensigtsmæssige mønster, indtil der er en grund til at give slip. Kroppen har brug for et signal til, at alt er godt. Det signal skal du give den, hvilket kan være meget svært, men det kan lade sig gøre.
Hvordan kan jeg hjælpe dig?
Med en effektiv sammensætning af det bedste fra mine behandlingsformer og ”The Social Engagement Protocol”.
Nogle af os, der er Kranio Sakral Terapeuter, er uddannet i en speciel sammensætning af teknikker til behandling af stress, angst og depression og med særligt fokus på Vagus nerven. Den kaldes ”The Social Engagement Protocol”.
Disse teknikker er udviklet af Dr. Stephen Porges (Brain-Body Institute, Department og Psychiatry, University of Illinois) og videreudviklet i et samarbejde med Stanley Rosenberg.
”The Social Engagement Protocol” har vist sig at være højest effektiv, ikke kun til at lette stresssymptomerne, men også til at forbedre klienternes følelsesmæssige tilstand, så klienterne hurtigere bliver raske.
Hos en høj procentdel af mennesker med stress, kommer symptomerne på grund af spændinger i det kranio-sakrale system. Nervesystemet stresses voldsomt, hvis Vagus nerven, den 10. kranienerve, bliver irriteret fordi den får for lidt plads i leddet mellem hovedet og nakken grundet muskelspændinger. Muskelspændingerne i dette område kan komme af gamle traumer, fald og skader men også fordi, du ganske enkelt spænder og er “kampberedt”, når du er ramt af stress.
Biodynamic Kranio Sakral Terapi er helt unik i forhold til at skabe balance og ro. En klient beskrev efter behandlingen, at der bredte sig en varme og en ro igennem kroppen, og han kunne efter endnu to behandlinger beskrive virkningen med, at han havde fået taget gassen af ballonen og følte, at han kunne tænke mere klart. Han fik samtidig hjælp hos en psykolog og fandt ud af, at han var bedre tjent med en anden arbejdsplads. Første lille skridt var at acceptere at være sygemeldt, hvilket var svært.
En kvinde beskrev det, at begynde at lytte til kroppen og komme hjem til sig selv, som at hun for første gang tog sine egne skridt og tilføjede med let smil, at det godt kunne være, det var små bitte babyskridt, men de var hendes!
At konfrontere sig selv kan være noget af det mest konfronterende. Det tager tid. Der er intet quickfix. Det betyder ikke, at du skal gå til behandling hos mig i ugevis og månedsvis og årevis – men jeg har rigtig mange, jeg har den kæmpe glæde at følge, fordi de bruger mig med måneders mellemrum til at lade op og falde til ro. Mærke efter.. tjekke ind.. om de stadig går deres “egne skridt” og er kloge og kærlige omkring sig selv og deres nære. Det bliver til følgeskaber, jeg er dybt taknemmelige for.
Opsumerende -hvad er det, du får med fra mig og hvorfor skal du vælge mig?
Jeg er specielt uddannet til at behandle dine stressrelaterede symptomer og samtidig hjælper jeg dig til at huske, hvordan du lytter til din krop igen og til at finde ind til dit indre drive. Dit ”drive” forstået som dine ønsker og drømme for livet, for din familie og for dig selv. Det er altid lettere med støtte fra en eller flere, der allerede har opbygget denne tillid til at afkode egen og andres kroppe og som kender til, hvordan det er at stoppe op og konfrontere sig selv.
Jeg har haft mange både børn, unge og voksne i behandlingsforløb pga. stress og angst. At blive sygemeldt kan være meget svært at være i, men det kan være nødvendigt for at give krop og hoved et “pitstop” til at falde til ro. Prøv om du kan lade være med at skælde dig selv ud! Du er ikke et svagt menneske! Du har tværtimod kæmpet hårdt – måske over meget lang tid som er blevet en langtidsbelastning af stress. Negative tanker omkring dig selv, gør kun dine stresssymptomer endnu værre, så prøv om du kan respektere sygemeldingen, falde til ro med det, så du ikke kæmper imod. Du skal nok rejse dig igen. Det har jeg SÅ mange succeshistorier om, fra mennesker, der har gået til behandling hos mig igennem alle de år, jeg har været behandler.
Vent med de store beslutninger
Når man er ramt af stress og/eller angst, er det meget svært at overskue sin livssituation. Ligeledes kan det være meget svært at se vejen frem. Stå stille lidt! Få hjælp til at berolige dit nervesystem, så du kan sove bedre. Så tankerne begynder at blive mere klare og ikke så “kamp-flugt-prægede”. Det vil på sigt hjælpe dig med at finde ud af, hvad der bragte dig til at blive så stressramt og ikke mindst give dig mere ro til at tænke over, hvor du kan ændre på dine mønstre, din situation nu og fremtidigt. Der var noget, der fik bægeret til at flyde over. Ofte er årsagen til, at kroppen og hovedet siger stop, summen af mange forskellige hændelser. Det er vigtigt, at du er med på, at du kan gøre ondt værre, hvis du i højstress forsøger at få styr på det hele.
Hvad du skal ændre på og hvordan, kan du få hjælp til ved psykologer/psykoterapeuter og stresscoaches – men i sidste ende er det dig, der skal finde mod og styrke til at sætte handling bag ord. Hvor lang tid, der går, før du er klar, vil folde sig ud hen ad vejen. Husk dig selv og fokuser på de nære omkring dig. Få luft. Hold dig i gang med overskuelige små opgaver og få hvile og ordentlig mad og væske.
Jeg kan godt lide at bruge billeder på, hvad der sker i kroppen, så du bedre kan forstå dig selv og være mere nænsom, klog og kærlig omkring dig selv. Rette ryggen, løfte hovedet og få fokus på, alt det du er og kan og gerne vil. Jeg støtter dig hele vejen i dit tempo.
Du står på kanten af havnebassinet på tåspidserne i balletsko. Du undrer dig måske over, hvordan du kunne nå hertil? Vigtigst er at forstå:
DU HAR ET VALG!!
Du kan træde et skridt tilbage og hjælpe dig selv,
og jeg vil med glæde hjælpe dig i den rigtige retning.